Kurkuma – keltaisen kullan terveyshyödyt

Kurkuma on monelle currymausteesta tuttu keltaisen värin antava maustekasvi. Mausteeksi se jauhetaan kurkumakasvin juuresta, joka raakana muistuttaa ulkonäöltään inkivääriä. Kurkuma kuuluukin inkiväärikasvien heimoon.

Kurkuman terveyshyötyjen on tutkittu pääosin johtuvan kurkuman sisältämästä antioksidantista, kurkumiinista. Kurkumiinin terveyttä edistäviä ominaisuuksia tutkitaan jatkuvasti ja sen käytöllä onkin tutkitusti muunmuassa matala-asteista tulehdusta vähentäviä vaikutuksia. Jatkuva matala-asteinen tulehdus kehossamme voi näkyä muunmuassa joidenkin suomalaisille yleisten tautien kuten sydän- ja verisuonisairauksien alttiutena. Matala-asteisen tulehduksen uskotaan edesauttavan useiden sairauksien puhkeamista.

Kurkuman käyttöä tutkitaan paljon ja joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä syöpäsolujen sekä tulehduksen kasvua hidastavista vaikutuksista. Sen takia kurkuman uskotaan mahdollisesti parantavan muunmuassa suolistosyöpien, melanooman sekä rintasyövän hoitovastetta. Tutkimustulokset kurkuman vaikutuksista Alzheimerin taudin sekä masennuksen ehkäisemisessä näyttävät myös optimistisilta.

Kurkumiini on tunnetusti kuitenkin huono imeytymään kehoomme ja kulkee ruoansulatuksemme läpi nopeasti. Jotta kurkumiini terveyttä edistävät ominaisuudet saisi tehokkaasti hyötykäyttöön, voi sen imeytymistä helpottaa nauttimalla samanaikasesti piperiiniä ja/tai rasvaa. Piperiini on mustapippurin sisältämä alkaloidi, joka tehostaa muidenkin ravintoaineiden kuin kurkumiinin imeytymistä. Piperiinistä voi olla hyötyä myös käytettäessä yhdessä seleenin tai beetakaroteenin kanssa.

Kurkumaa voi nauttia usealla eri tavalla. Suosituinta kurkuman käyttö on itämaisen ruoan mausteena jauhemaisessa muodossa tai currymausteen seassa. Kurkumaa voi kuitenkin nauttia myös muilla tavoin. Esimerkiksi trendikkäät kurkumajuomat kuten kurkumalatte (tai golden latte) tai kurkumatee ovat suosiossa. Mikäli kurkuman mausta ei pidä tai haluaa muuten tehdä kurkuman nauttimisesta mahdollisimman vaivatonta, on sitä mahdollista myös nauttia ravintolisänä.

Kaupastamme löydät suomalaisen Via Naturalen Kurkuma 500mg laadukkaan ravintolisän hyvinvointisi tueksi! 

 

LLähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00108

https://www.pronutritionist.net/2013/05/anti-inflammatorinen-eli-tulehdusta-vahentava-ruokavalio/

https://www.pronutritionist.net/2013/02/maustekasvit-yrtit-matala-asteinen-tulehdus-ja-muut-terveysvaikutukset-osa-6/

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#section1

https://www.bbc.com/news/magazine-37408293


Vanhempi postaus Uudempi postaus

Kommentoi

Huomioithan, että kommentti menee hyväksyntään ennen julkaisua