C-vitamiinin hyödyt tutuksi – VAHVA kauppa

Toimitus 2-5 arkipäivää lähetyksestä. Ei toimituskuluja yli 100 euron tilauksille!

C-vitamiinin hyödyt tutuksi

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini ja elimistöllemme tärkeä antioksidantti. C-vitamiinivarastomme ovat suhteellisen pienet ja se poistuu kehostamme virtsan mukana toisin kuin rasvaliukoiset vitamiinit, joihin esimerkiksi D-vitamiini kuuluu. Vesiliukoinen ominaisuus huolehtii, ettei C-vitamiinilla voi aiheuttaa myrkyllistä yliannostusta helposti, sillä kroppamme osaa hankkiutua ylimääräisestä eroon tarpeen vaatiessa. Mikäli suolistoon jää imeytymättä suuria määriä C-vitamiinia kerralla, voi se aiheuttaa kuitenkin itsessään vaarattomia vatsanpuruja.

Antioksidanttina C-vitamiini hidastaa ja estää vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapettumista kehossamme. Vapaat radikaalit vaikuttavat tutkimusten mukaan mahdollisesti useisiin ihmistä vanhentaviin tekijöihin sekä monien erilaisten sairauksien syntyyn ja kehitykseen. C-vitamiini liittyy oleellisesti pienten vammojen kuten haavojen parantumiseen, sillä se osallistuu esimerkiksi veren ja sidekudosten muodostamiseen. C-vitamiinilla on foolihappoaineenvaihdunnan tehon kannalta tärkeä rooli ja se tehostaa myös muiden elimistölle tärkeiden aineiden kuten raudan imeytymistä.
C-vitamiinin on tutkittu myös mahdollisesti lyhentävän jo alkaneen flunssan oireita.

Vakavaa C-vitamiinin puutostilaa kutsutaan keripukiksi. Keripukki on sairaus, joka oireilee muun muassa mustelmilla, heiluvilla ja putoilevilla hampailla sekä tulehtuneilla ja verisillä ikenillä. Keripukkia ei löydy Suomesta enää laajalti, mutta joitakin tapauksia on tavattu erityisen rajoittuneilla ruokavalioilla elävillä henkilöillä kuten alkoholisteilla ja hyvin askeettisia dieettejä noudattavilla laihduttajilla.

C-vitamiinia saa normaalissa ruokavaliossa muun muassa sitrushedelmistä, tuoreista vihanneksista, ruusunmarjasta, tyrnistä sekä paprikasta. Mikäli omasta ruokavaliostasi on haastavaa saada tarvittava määrä C-vitamiinia, löytyy C-vitamiinia myös suun kautta otettavan ravintolisän muodossa.

 

https://fineli.fi/fineli/fi/ravintotekijat/2270
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006065232.html
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=uut&p_artikkeli=uut01722 https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00024
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00023
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00037
https://www.terve.fi/artikkelit/c-vitamiini-eli-askorbiinihappo


Jätä kommentti

Huomaathan, että kommentit menevät hyväksyntään ennen julkaisua