Blogit

Suoliston ja ihon symbioosi

Suoliston ja ihon symbioosi

Ihomme on suurin yksittäinen elimemme ja pinta-alaa sillä onkin yksilöstä riippuen 1,5-2 m². Painoa aikuisen iholla voi olla jopa 3 kiloa. Se toimii suojana ulkopuolisilta bakteereilta ja siksi onkin erittäin tärkeää huolehtia sen kunnosta. 

Lue lisää →


Lyhyt IBD -tietopaketti

Lyhyt IBD -tietopaketti

  Mitä IBD tarkoittaa? Kirjaimet IBD tulevat englanninkielisistä sanoista inflammatory bowel diseases, joilla tarkoitetaan kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia. IBD on siis yhteinen ylänimike useammalle eri sairaudelle. Näistä tunnetuimpiin kuuluu haavainen paksusuolentulehdus sekä Crohnin tauti, joista ensimmäinen on huomattavasti yleisempi. Kuinka yleinen IBD on Suomessa? Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan n. 50 000 IBD-potilasta ja määrä jatkaa kasvuaan n. 2000 uudella potilaalla vuodessa. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovatkin valitettavasti jo lähes kansantauti suomalaisten perinteisten sydän ja -verisuonitautien ohella. Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa taudit yleistyvät nopeampaa tahtia kuin muissa maissa. Miksi IBD puhkeaa? IBD-sairauksien puhkeamiselle ei ole löytynyt tiettyä yksittäistä aiheuttajaa, joka olisi tieteellisesti todistettavissa. Tiedetään...

Lue lisää →


Koko kansan kuitu

Koko kansan kuitu

Aiemmin kirjoitimme blogiimme low FODMAP-ruokavaliosta, jonka avulla pyritään rauhoittamaan IBS-potilaiden vatsaa rajoittamalla FODMAP-hiilihydraattien saantia. Pääset lukemaan jutun tästä. Vaikka FODMAPien välttäminen saattaa hyödyttää IBS-oireilevaa vatsaa, ei ruokavalioon tule ryhtyä kevyin perustein tai harkitsematta. Nimittäin FODMAPeihinkin kuuluvat imeytymättömät kuidut ovat suolistobakteereille itseasiassa erittäin tervetullutta ravintoa ja auttavat hyviä probiootteja tekemään työnsä, eli mikrobiomin tasapainottamisen, kunnolla. Näitä fermentoituvia, suolistolle hyvää tekeviä hiilihydraatteja, kutsutaan prebiooteiksi niiden mikrobeja ravitsevan ominaisuutensa vuoksi. Kuitujen saantisuositus vuorokaudessa on naisille vähintään 25 ja miehille 35 grammaa. Suomalaiset saavat keskimäärin muihin eurooppalaisiin verrattuna melko hyvin kuituja, mutta parannettavaa vielä olisi. Suomalaisten keskiarvo, 21 grammaa vuorokaudessa, sallisi vielä muutaman runsaskuituisen...

Lue lisää →


Low FODMAP-ruokavaliolla vatsa kuntoon

Low FODMAP-ruokavaliolla vatsa kuntoon

Monelle vatsavaivaiselle tuttu kirjainyhdistelmä FODMAP muodostuu englanninkielisten sanojen ”Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols” sanojen etukirjaimista. Suomeksi nämä kääntyvät ”fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit”. Kaikki yllämainitut ovat huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka kuljettuaan suoliston läpi paksusuoleen asti imeytymättöminä alkavat käydä eli fermentoitua. Paksusuolessa tapahtuva käymisreaktio voi aiheuttaa ikäviä oireita kuten ilmavaivoja, turvottelua, kramppeja ja jopa ripulointia. Näitä hiilihydraatteja sisältävät luontaisesti monet ruoat sekä lisä-aineet. Oligosakkarideihin kuuluvia oireita pahentavia fruktaaneja sisältävät esimerkiksi vehnä, ruis, kaura, sipulit ja valkosipulit. Niin ikään oligosakkarideihin luokiteltavia galaktaaneja sekä raffinooseja sisältävät erityisesti palkokasvit, kaalit, soija, parsa sekä sienet. Disakkarideista yleisin oireiden aiheuttaja on laktoosi eli maitosokeri...

Lue lisää →

Tuoreet artikkelit