Lyhyt IBD -tietopaketti – VAHVA kauppa

Toimitus 2-5 arkipäivää lähetyksestä. Ei toimituskuluja yli 100 euron tilauksille!

Lyhyt IBD -tietopaketti

 

Mitä IBD tarkoittaa?

Kirjaimet IBD tulevat englanninkielisistä sanoista inflammatory bowel diseases, joilla tarkoitetaan kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia. IBD on siis yhteinen ylänimike useammalle eri sairaudelle. Näistä tunnetuimpiin kuuluu haavainen paksusuolentulehdus sekä Crohnin tauti, joista ensimmäinen on huomattavasti yleisempi.

Kuinka yleinen IBD on Suomessa?

Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan n. 50 000 IBD-potilasta ja määrä jatkaa kasvuaan n. 2000 uudella potilaalla vuodessa. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovatkin valitettavasti jo lähes kansantauti suomalaisten perinteisten sydän ja -verisuonitautien ohella. Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa taudit yleistyvät nopeampaa tahtia kuin muissa maissa.

Miksi IBD puhkeaa?

IBD-sairauksien puhkeamiselle ei ole löytynyt tiettyä yksittäistä aiheuttajaa, joka olisi tieteellisesti todistettavissa. Tiedetään ainoastaan, että todennäköisesti taudin syntyyn altistavat sekä perinnölliset että ympäristötekijät. Usein sairaus puhkeaa 15-35 -vuotiaana, mutta tautiin sairastuminen on kuitenkin mahdollista missä vaiheessa elämää tahansa. Syytä tähän ei tiedetä.

Tutkitun tiedon puutteen vuoksi ei olla pystytty selvittämään tapoja, joilla ehkäistä tai hidastaa taudin puhkeamista.

Oireet

IBD:lle ominaisia oireita ovat vatsakivut, suoliston kramppaus, ripuli sekä veriset ulosteet. Joitakin liitännäissairauksia on myös IBD:hen yhdistetty. Kuumetta ja laihtumista saattaa myös liittyä vaikeaan tulehdukseen.

Hoito

IBD:tä voidaan hoitaa tai oireita helpottaa lääkityksellä, mutta myös leikkaushoitoon turvautuminen on yleistä etenkin Crohnin tautia sairastavien keskuudessa.
IBD:lle on tyypillistä oireilla vaihtelevasti ajan kuluessa ja taudilla voi olla hyvässä lykyssä jopa vuosien vähäoireisia jaksoja. Toisilla taas tauti saattaa oireilla aktiivisesti jatkuvasti. Hoitoon kuuluu usein taudin seuranta yksilöllisen tarpeen mukaan esimerkiksi verikokeilla ja tähystämällä.

 

 

 

Lähteet:

https://reunapaikka.fi/laakaripalsta/vatsakipu-ja-muuttunut-suolen-toiminta-ibd-ibs-vai-molemmat/
http://reunapaikka.fi/tulehdukselliset-suolistosairaudet/yleista-tietoa-ibdsta/?_ga=2.21875707.1508547597.1575361895-1669007863.1571295703&_gac=1.256008825.1575367770.CjwKCAiArJjvBRACEiwA-Wiqqx49en_SibckjJp3fo2HGYLdfyTTtui5BBM_1KOKGw5Q3mZpZkEFJhoCV08QAvD_BwE
https://crohnjacolitis.fi/yleinen/maailman-ibd-paiva/
https://crohnjacolitis.fi/ajankohtaista/ibd-viikko-2019/


Jätä kommentti

Huomaathan, että kommentit menevät hyväksyntään ennen julkaisua