Mitä tarkoitetaan suoliston mikrobiomilla ja mihin sitä tarvitaan?
Mikrobiomiksi eli normaaliflooraksi kutsutaan ihmisen iholta ja limakalvoilta (suolisto, suu ja hengitystiet sekä sukupuolielimet) löytyvien pieneliöiden muodostamaa kokonaisuutta. Pieneliöihin eli mikrobeihin kuuluvat muunmuassa bakteerit, virukset, sienet, arkit, alkueliöt ja punkit ja näitä kaikkia löytyy mikribiomistamme valtava määrä. Pelkästään suoliston mikrobiomi koostuu jopa 1,5 kiloa painavasta bakteerimassasta, joka saattaa sisältää 500-1000 eri bakteerilajia.
Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen suoliston mikrobiominsa, joka on osittain peritty äidiltä syntymän hetkellä sekä rintaruokinnassa ja osittain muotoutunut lapsuuden ympäristön sekä ruokavalion ja muiden elintapojen vaikutuksesta. Mikrobiomi, ainakin terve sellainen, on monimuotoinen ja palautuu helposti poikkeustilanteista kuten antibioottikuureista tai rajusta vatsataudista.
Mikäli suoliston mikrobiomin monimuotoisuus vaarantuu tai vähenee huomattavasti, on sairastuminen mahdollista. Mikrobiomin köyhyyteen liittyviä sairauksia voivat olla esimerkiksi suolistosairaudet, allergiat, 1-tyypin diabetes sekä ihosairaudet kuten akne ja ruusufinni. Yhteys mikrobiomista löytyy myös lasten liikalihavuuteen sekä koliikkiin.
Tehokkaimmin terveen mikrobiomin kehitystä edesauttavat alatiesynnytys, imettäminen sekä terveelliset elämäntavat kuten ruokavaliosta ja liikkumisesta huolehtiminen. Luonnossa liikkumisen ja ympäristön mikrobeille altistumisen uskotaan myös muovaavan mikrobiomia positiivisella tavalla.
Listasimme edellisessä blogipostauksessamme suoliston mikrobiomin kannalta tärkeitä seikkoja otettavaksi huomioon ruokavaliossa. Pääset lukemaan sen tästä.
Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00814
https://aikalainen.uta.fi/2018/05/29/5-faktaa-mikrobiomi-on-kuin-sormenjalki/
https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/antibioottiresistenssi/mit%C3%A4-tarkoitetaan-moniresistenttien-bakteerien-kantajuudella/ihmisen-normaali-bakteerifloora-eli-mikrobiomi